Днес разказваме историята на две жени, които са като стихии –

...
Днес разказваме историята на две жени, които са като стихии –
Коментари Харесай

Как две икони се борят за сърцето на най-влиятелния милионер в света

Днес описваме историята на две дами, които са като стихии – толкоз разнообразни, само че обречени да се сблъскат. Двете стават част от един любовен триъгълник, който в миналото е провокирал не един и два абсурда, а през днешния ден не стопира да буди любознание.

Джаки Кенеди е една от най-известните първи дами в историята на Съединени американски щати. Нейните грациозност и разсъдък са я трансформирали в същинска икона за жанр, класа и хубост.

Мария Калас е оперна легенда и дива в цялостния смисъл на думата. Нейният превъзходен глас покорява света, а геният ѝ е приет и от най-придирчивата аудитория. Залезът на нейната кариера, която тя принася в жертва на олтара на една обречена обич, е една от най-големите загуби за оперното изкуство в предишното.

Две невероятни дами, а сред тях – един мъж. И всяка се стреми към него по свои лични аргументи. Днес ви описваме трагичната история на една обич, която по този начин и не довежда до сватба, и на един брак, който стартира по-скоро като контракт.

Джаки Кенеди и Мария Калас са щели да се засекат на 29 май 1962 година на церемония концерта за рождения ден на президента Джон Фицджералд Кенеди в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк. Джаки, която е брачна половинка на Кенеди и знае за аферата му с Мерилин Монро, обаче отказва да отиде именно поради присъствието на русата актриса. И макар че Мария Калас е трябвало да бъде звездата на вечерта, даже тя признава, че Монро я засенчва с иконичното осъществяване на " Happy birthday, Mr. President ". 

Мария Калас и Джаки Кенеди в никакъв случай не са се срещали, което е удивително, като се има поради, че са се движели в един и същи кръгове по високите етажи на хайлайфа. В по-късните години, когато и двете са обществено обвързани с гръцкия корабен милиардер Аристотел Онасис, те съзнателно се заобикалят една друга.

В телевизионно изявление с Барбара Уолтърс от 1974 година, запитана какво мисли за Джаки, Мария дава отговор с ледено самообладание: " Не я познавам. Никога не съм я срещала. “ След коeто сменя тематиката.

Жаклин Кенеди и Мария Калас са родени през 20-те години на предишния век – Мария през 1923 година, а Джаки през 1929 година

Джаки е израснала в богато и авторитетно семейство като щерка на борсовия медиатор " Блек Джак “ Бувие и Джанет Лий, световна персона от ирландски генезис. Мария е втората щерка на гръцките имигранти Джордж и Евангелия Калогеропулос. За разлика от Джаки, която е била фаворитка на татко си, раждането на Мария носи по-скоро отчаяние на майка ѝ, която очаквала да се снабди с момче.

Джаки учи в елитно частно учебно заведение в Ню Йорк и прекарва ваканциите си в Хамптънс, яздейки коне. Мария е отгледана в дребен апартамент над аптека в квартал Куинс, където посещава локалното държавно учебно заведение.

По-късно Джаки, която по това време работи като кореспондент, е показана на амбициозния и самоуверен политик Джон Кенеди, идващ от богато бостънско семейство от ирландски генезис. Те скоро се женят и след по-малко от 10 години, на 32-годишна възраст, Джаки към този момент живее в Белия дом като Първа дама на Америка.

Междувременно Мария се е преместила в Гърция след развода на родителите си и е ангажирана да пее в Операта на Верона на 24-годишна възраст. Така се среща с Джовани Батиста Менегини, богат италиански предприемач, който е с 26 години по-възрастен от нея. След няколко години те се женят и той става неин управител.

Следва стремглав напредък към славата, като в началото на 30-те си години Мария Калас е приветствана като Първата дама на операта.

Джаки пък се заема със основаването на облика на идеалната " президентска брачна половинка “, винаги красива, елегантна и безупречно облечена в Шанел и Диор.

През 1957 година на празненство във Венеция Мария Калас е показана на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. След няколко седмици той кани нея и нейния брачен партньор да се причислят към него на частната му яхта за средиземноморски круиз.

Онасис не се интересува ни минимум от опера, но известните дами постоянно възбуждат интереса му. След съдбовния круиз Мария се влюбва окончателно в своя съотечественик и излиза наяве, че с брака ѝ е свършено. Така Калас е въвлечена в свят на удоволствия и изкушения, който ще да я накара да пренебрегне гласа си и да постави неочакван завършек на своята в миналото славна певческа кариера.

През 1963 година Онасис ползва сходна тактичност, с цел да покори сърцето на Джаки Кенеди. Научавайки, че синът ѝ Патрик е умрял на едномесечна възраст, той я кани на круиз с яхтата си, с цел да я разсее от нещастието. Мария Калас, тогавашната му другарка, не е поканена на пътешествието. Вместо това Онасис я оставя в Париж в луксозния апартамент, който е купил за нея.

Три месеца по-късно светът е шокиран, когато Джон Кенеди е погубен в Далас. А Онасис е подготвен да предложи сърцето си на опечалената му вдовица.

След убийството на Джон Кенеди Джаки намира разтуха в лицето на редица мъже, един от които е Боби Кенеди, по-малкият брат на починалия президент. Но тя изпада в суматоха, когато Боби е убит по време на акцията му за президентските избори в Лос Анджелис през юни 1968 г. Това я кара да заживее в боязън за личната си сигурност и тази на децата си.

Така Джаки приема предлагането на Онасис да се оженят и да я пази, като той ѝ дава своите частен остров, самолетна компания и голямо благосъстояние. Джаки получава сигурността и лукса, за които мечтае, докато Онасис е спечелил най-голямата премия: да покори най-популярната жена в света.

Сватбата им е обществена и се състои през ноември същата година. Мария Калас, която не е осведомена за събитието, седи сама в Париж и гледа новината по малкия екран.

Но още от самото начало бракът на Онасис и Джаки, който като че ли е по-скоро контракт, в сравнение с сантиментален съюз, се оказва злополука. Джаки е приела предлагането по сметка, а Аристотел – поради личното си его и удоволствието от това да има най-известната вдовица в света. 

" Никога не съм срещал някого, който може да харчи пари като Джаки “, твърди Онасис. Тя похарчва 1,5 милиона $ единствено през първата година, основно за ремонт на къщите му и възобновяване на дрешника си.

В рамките на няколко седмици след сватбата Онасис към този момент е възобновил връзката си с Мария Калас. Отначало, разбираемо съкрушена, Мария отказвала да го види, само че когато той заплашил да блъсне с Мерцедеса си във входната врата на дома ѝ, тя отстъпва.

" Те се срещаха всеки месец до гибелта му “, споделя водачът на Онасис Яйкинто Роса. " Истината е, че Мария Калас беше единствената същинска обич на Онасис. Тя беше същинската му брачна половинка, макар че в никакъв случай не са се женили. "

Джаки се завръща в Америка, но съперничеството сред нея и Калас се разпалва. Госпожа Онасис може да не е влюбена в брачна половинка си и да не живее с него, само че няма да разреши да бъде обществено унижавана от любовницата му.

Когато пресата разгласява фотоси на Онасис и Калас на сантиментална вечеря в ресторант Maxim`s в Париж, Джаки незабавно се качва на полет от Бостън и се твърди, че ще бъде снимана да вечеря с Онасис в същия ресторант две вечери по-късно. Това деяние насочва изрично обръщение към нейната съперница, че не би трябвало да не помни коя е дамата на Аристотел.

В по-късните години от брака си с Джаки, Онасис изцяло осъзнава каква неточност е позволил с измяната към Мария

Разбирайки, че е тежко болен, той помолил юристите си да заведат бракоразводно дело против Джаки. Това означавало тя да бъде последвана от частен детектив, с цел да може да се снабди с доказателства за блудничество, с което да понижи претенциите ѝ към своето положение.

Въпреки това милионерът не съумява да се разведе с Джаки. Преди това той е признат в болница в Париж. Джаки по този начин и не го посещава на смъртния му одър. Вместо това тя отива на ски в Аспен - само че не и преди да остави указания, че Мария Калас не би трябвало да бъде допускана до леглото му.

Въпреки всичко Мария, оставайки вярна на своя ухажор до края, съумява да го види, преди той да издъхне. Тя е доведена в стаята му скрито посредством длъжностен асансьор и остава с него в продължение на един час, до момента в който той е в кома. Това е нейното последно довиждане с мъжа, който по този начин и не се реши да я направи освен това от своя любовница. Онасис умира няколко дни по-късно.

Смята се, че в наследството си Онасис е понижил каузи на брачната половинка си от благосъстоянието си до най-малко - само че Джаки оспорва това решение. За да избегне продължителна и доста обществена правосъдна борба, дъщерята на Онасис Кристина се съгласява да изплати еднократно на Джаки 26 милиона $.

Мария Калас, която с години е обичала безрезервно Аристотел и е погребала кариерата си в името на връзка им, не получава нищо от положението на покойника.

След гибелта на Онасис през 1975 г. Мария, която от години към този момент е изгубила гласа си, продължава да живее като аскет в жилището си в Париж. Заобиколена от фотоси и сувенири, тя прекарва времето си вкъщи, слушайки старите си записи и живеейки в спомените за своето славно минало.

Две години по-късно, сутринта на 16 септември 1977 година, Калас е открита мъртва от сърдечен удар на пода в спалнята си. Тя е единствено на 53.

Джаки стартира кариера в издателския бизнес и има връзка с търговеца на диаманти Морис Темпелсман. Тя умира през 1994 година на 64 години от рак.

И Джаки, и Мария са запомнени от милиони като икони на своето време, до момента в който Аристотел Онасис, в миналото най-богатият човек в света, в този момент е прочут основно с присъединяване си в тази сходна на древногръцка драма любовта история, написа Edna.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР